een tiende sparen

Mijn een tiende sparen regel

Mijn vaste regel is een tiende sparen van het geld wat binnenkomt en ik streef naar een vijfde deel.

Hoe heb je dat betaald?

Mijn vrouw en ik krijgen weleens opmerkingen zoals “Hoe heb je dat betaald?” Dan staat er weer een nieuwe vrieskast in de keuken. Mijn antwoord is dan “Waarom vraag je dat? Jij betaalt ook toch gewoon voor de spullen die je koopt?”

Tja best grappig eigenlijk. Maar goed, dit is dus een van onze regels om elke maand tien procent van het geld wat binnen komt te sparen.

Waarom zou ik een tiende sparen, ik krijg toch geen rente.

Waarom zou je sparen, je krijgt toch geen rente meer op je spaargeld? Hoor ik dan de aandachtige lezer denken.
Dat klopt inderdaad dat ik geen of nauwelijks rente ontvang op de spaarrekening. Maar waarom spaar ik dan?

Waarom ik spaar zal ik even nader toelichten. er kunnen onverwachte dingen gebeuren in een mensenleven. Vaak gaan spullen op de meest onmogelijke momenten kapot.

Praktijk voorbeeld waarom een tiende sparen zo belangrijk is!

Het was op een bloedhete zomerdag, de heetste van dat jaar, waarop uitgerekend de vrieskast het begaf die slechts 13 maanden oud was. Paniek in de tent want het garantiebewijs had ik zo goed opgeborgen dat ik het tot op heden ruim twee jaar later nog niet heb gevonden. Repareren leek geld verspilling want de vrieskast deed het al zo goed niet meer. Dus meteen naar de winkel getogen en een nieuwe vrieskast gekocht.

Op een andere goede dag, of minder goede zo bleek later, waren wij op weg naar een dagje Ardennen. En daar aangekomen zag ik stoom uit de motorkap van de auto komen en nam tevens een vreemde geur waar. Radiator van de voiture was lek. Monteur in Holland gebeld, Het was een klein lekje dus Ducktape over de lekkende plek van de radiator geplakt. Voorts heel voorzichtig weer naar Les Pays Bas gereden met een jerrycan gevuld met water in de achterbak. Elke 20 kilometer bij een tankstation gestopt om wat water bij te vullen. En angstvallig de temparatuurmeter in de gaten gehouden.

Uiteindelijk is het gelukt om de weerbarstige auto zonder motorschade naar huis te rijden. Twee dagen later heb ik de auto naar mijn vaste monteur in Delft kunnen brengen. Dezelfde middag was de auto met een fonkel nieuwe radiator weer prima in orde. Geen sleepkosten en dure reparaties in het buitenland. En mijn beste monteur had de auto voor mij weer piek fijn in orde gemaakt. Hij blij en ik blij!

Liever een tiende sparen dan geld lenen

Waarom nu dit relaas over kapotte vrieskasten en auto’s ? Om de beste lezer duidelijk te maken dat sparen wel degelijk nut heeft. Anders zit je met je handen in het haar wanneer je de auto niet kan repareren. Of je bent niet in staat om meteen een andere vrieskast te kopen. Ik spaar liever een tiende per maand dan dat ik geld moet gaan lenen. Geld lenen kost je veel aan rente, bovendien krijg je problemen als je de lening door onvoorziene omstandigheden niet kan aflossen.

Iedere maand tien procent opzij leggen

Mijn gouden regel is iedere maand tien procent opzij leggen. En dat kan jij ook! Begin maar eens om een budget te maken en alle overbodige uitgaven te schrappen. Wedden dat jij erin slaagt om tien procent te besparen? En misschien nog wel meer!

Maak een overzicht van alle uitgaven in een spreadsheet of op een blaadje papier. Maak er een vaste gewoonte van en spaar vanaf deze maand tien procent van het geld wat binnen komt. Of vijftien procent, dat is natuurlijk helemaal super!

Eén reactie

  1. Mooi om te horen dat het boek De rijkste man Babylon toch wordt opgevolgd :). Ga zo door, ik ben het boek nu ook aan het lezen en het geeft mij zeker ook nieuwe inzichten.

Reacties zijn gesloten.